Shinbanpo Tunnel

2011, Seoul
Completed

Shinbanpo Tunnel is a new joint pedestrian and vehicle tunnel connecting the Han River Park to the local neighbourhood. As such, the engineering required massive concrete columns every meter to support the highways above.

Building upon the design concept we developed for the Shinjayang Tunnel, the organically interweaving columns form intimate but clearly visible alcoves with seating. Again, this feature breaks down the scale of the infrastructure, adding a cool rest place for the summer months.
The gateway at the entrance of the tunnel on the river side accommodates the flood gates. Clad in undulating timber slats, the four decreasing bands into which the volume is divided allow for lights to shimmer through the gaps at night.

Shinjayang Tunnel

2010, Seoul
Completed

Shinjayang Tunnel is a new joint pedestrian and vehicle tunnel connecting the Han River Park to the local neighbourhood. As such, the engineering required massive concrete columns every meter to support the highways above.

To avoid monotony, we angled and interwove the columns, which separate the pedestrian walkway from the cars. The organic shapes break down and humanise the overwhelming scale of the infrastructure. Undulating concrete plates reflect the light throughout the tunnel, while discouraging vandalism. The gateway at the entrance of the tunnel on the river side accommodates the flood gates. We clad the usually intimidating and utilitarian structure with light wire mesh, dissolving its monolithic volume further against the embankment in the background.

Shinbanpo Tunnel

2011, Seoul
Completed

Shinbanpo Tunnel is a new joint pedestrian and vehicle tunnel connecting the Han River Park to the local neighbourhood. As such, the engineering required massive concrete columns every meter to support the highways above.

Building upon the design concept we developed for the Shinjayang Tunnel, the organically interweaving columns form intimate but clearly visible alcoves with seating. Again, this feature breaks down the scale of the infrastructure, adding a cool rest place for the summer months.
The gateway at the entrance of the tunnel on the river side accommodates the flood gates. Clad in undulating timber slats, the four decreasing bands into which the volume is divided allow for lights to shimmer through the gaps at night.

Shinjayang Tunnel

2010, Seoul
Completed

Shinjayang Tunnel is a new joint pedestrian and vehicle tunnel connecting the Han River Park to the local neighbourhood. As such, the engineering required massive concrete columns every meter to support the highways above.

To avoid monotony, we angled and interwove the columns, which separate the pedestrian walkway from the cars. The organic shapes break down and humanise the overwhelming scale of the infrastructure. Undulating concrete plates reflect the light throughout the tunnel, while discouraging vandalism. The gateway at the entrance of the tunnel on the river side accommodates the flood gates. We clad the usually intimidating and utilitarian structure with light wire mesh, dissolving its monolithic volume further against the embankment in the background.

© 2013 Lokaldesign. All Rights Reserved. Visit UsContact